ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ B2B
Τηλέφωνο
Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών 210 220 2121
Ελληνική εταιρία
Χονδρική Πώληση (B2B)

LED και Μόλυβδος

LED και Μόλυβδος

Οι λαμπτήρες LED ασφαλώς έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τους υψηλότερης κατανάλωσης πυράκτωσης αλλά και των και των συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού που περιέχουν υδράργυρο.

Είναι όμως το ίδιο επικίνδυνες ;

Για τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον θα ήταν χρήσιμη μια τέτοια έρευνα.

Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπισημίου Irvine και Dave’s της Καλιφόρνια απο χημικούς μηχανικούς δημοσίευσαν  στο τεύχος Ιανουαρίου του Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας σχετικά με την τοξικότητα των λαμπτήρων LED .

Για τη μελέτη, ερευνητές έσπασαν μικρούς λαμπτήρες LED-κυρίως λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται σε δέσμες ,για τη μέτρηση της τοξικότητας των χημικών ουσιών που περιέχονται στις λάμπες αυτές. Η ομάδα, με επικεφαλής τους Seong-Rin Lim, Daniel Kang, Oladele Α. Ogunseitan, και Julie M. Schoenung, τόνισε τη σημασία της πλήρους ανάλυσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μικρών λαμπτήρων LED,αφού στις Ηνωμένες Πολιτείες εισάγοντε σχεδόν 12 δισεκατομμύρια λαμπτήρες LED το χρόνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν , τα υλικά που βρέθηκαν σε λαμπτήρες LED, «Χαλκός, σίδηρος, μόλυβδος (Pb), νικέλιο, και ασήμι έχουν μεγάλη συμβολή για το δυνητικό κίνδυνο. Βρήκαν ότι οι χαμηλής έντασης ερυθροί καθώς και οι κίτρινοι  λαμπτήρες LED εμφανίζουν την πλέον τοξική δυναμική, γιατί περιέχουν αρσενικό και μόλυβδο .

Οι Λευκοί λαμπτήρες LED είναι οι ασφαλέστεροι, σύμφωνα με τη μελέτη, επειδή δεν περιέχουν αρσενικό, μόλυβδο και περιέχουν πολύ λιγότερο χαλκό.

Σε αυτή την μελέτη ελέγχεται ο καρκίνος, noncancer, και πιθανή οικοτοξικότητα των μετάλλων που περιέχουν  λαμπτήρες LED. Οικοτοξικότητα ορίζεται για βιολογική, χημική, και φυσική  επιρροή όταν  τοποθετεί  αυτό το υλικό στο οικοσύστημα  κατά τη διάρκεια της κατασκευής  ή και  μετά την πώλησή της. Ο χαλκός και το νικέλιο συνέβαλαν περισσότερο στην οικοτοξικότητα, η οποία επηρεάζει σημαντικά το περιβάλλον, και για αυτό θα  πρέπει  να  υπάρξουν όρια.

Γιατί  χαλκός χρησιμοποιείται τακτικά σε ηλεκτρικές καλωδίωσεις, σωλήνες ύδρευσης, στέγες, ακτινοθεραπεία, συστήματα κλιματισμού,  σε μουσικά όργανα και  αναφέρουμε μόνο μερικά (για να μην αναφέρουμε τα τεράστια αγάλματα). Το νικέλιο χρησιμοποιείται για να κάνει  ανοξείδωτο χάλυβα, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, κυψέλες καυσίμου, νομίσματα (τα περισσότερα περιέχουν 25% νικελίου και 75% χαλκός).

 Οι διάφοροι επιστήμονες έχουν δίκιο λοιπόν να αναφέρουν  την πιθανή οικοτοξικότητα των μετάλλων σε λαμπτήρες LED; 

Να δίνουν  βαρύτητα σε απόβλητα από τις παραγωγικές δραστηριότητες που συνδέονται με ασήμι και χρυσό, οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στους  λαμπτήρες LED;

Αυτή η μελέτη σίγουρα θα βοηθήσει  μελλοντικά στην  παραγωγή LED λαμπτήρων ώστε να γίνουν λιγότερο επιβλαβείς ,όμως δεν κατέληξε σε συμπέρασμα αν λαμπτήρες LED είναι το ίδιο ή  πιο επικίνδυνοι από  τους άλλους λαμπτήρες.

Από τα  όρια των προτύπων τοξικότητας, εξερέθηκαν οι  χαμηλής έντασης λαμπτήρες LED. Η Καλιφόρνια έχει τα υψηλότερα πρότυπα  για την χρήση  του χαλκού, μόλυβδου, νικέλιου, και σε ασήμι, που σημαίνει ότι μόνο ο κοκκινοκίτρινης  έντασης λαμπτήρας LED υπερβαίνει  τα υγιή επίπεδα αυτών των υλικών σύμφωνα με τους κανονισμούς της πολιτείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα  τοξικότητας  αναφέροντε  κυρίως σε μέταλλα όπως αρσενικό, χαλκό, νικέλιο, μόλυβδο, σίδηρο, και ασήμι.

Τώρα, οι λαμπτήρες LED φαίνεται να είναι σίγουρα οι ασφαλέστεροι για τον φωτισμό στο σπίτι κάποιου. Από την εξατμίση του υδράργυρου όταν σπάει μια CFL, εύκολα εισάγετε στο νευρικό σύστημα και προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες.

Οι λαμπτήρες LED σίγουρα θα επωφεληθούν από λιγότερη ένταξη αυτών των μετάλλων, και ελπίζουμε να δούμε την πρόοδο της τεχνολογίας LED προς την κατεύθυνση αυτή στο άμεσο μέλλον. Και αγοράζοντας τους οικονομικότερα αλλά και με σχετικό πιστοποιητικό υγειούς επιπέδου που θα πρέπει να συνοδεύοντε.


επιστροφή